“We have to continue to learn. We have to be open. And we have to be ready to release our knowledge in order to come to a higher understanding of reality.”
- Thich Nhat Hanh

Leestips en Links

Leestips en Links

Leren stopt nooit. Elke dag brengt nieuwe inzichten. Ik laat me graag inspireren door de wetenschap: publicaties op gebied van gehechtheid,  neurobiologie, adoptie, pleegzorg en trauma houd ik zo veel mogelijk bij. Daarnaast leer ik van iedereen die ik ontmoet, elke dag weer iets unieks.
Buiten de praktijk zijn de (ongerepte) natuur, muziek, literatuur en kunst wezenlijk. Een mens kan niet alles bijhouden of meemaken dus ik laat me ook graag inspireren door het gewone leven van alledag.

Laat ik een poging doen om een aantal boeiende en zinvolle boeken voor voetlicht te brengen. Belangrijke inspiratie vind ik in het werk van Dr. Dan Hughes, Dr. Pat Ogden, Dr. Janina Fisher, Dr. Dan Siegel, Dr. Bruce Perry, Deb Dana en Dr. Kim Golding. Op de site van Beacon House in de UK zijn informatiesheets, animaties en infographics te vinden met achtergrondinformatie over ontwikkelingstrauma, gehechtheid en behandeling.

Adoptie is voor iedere betrokkene anders. Project Adopted verzamelt woord en beeld en laat zien wat de invloed van afstand en adoptie is op het leven van individuele mensen. Aanrader.

In de bibliotheek van het Steunpunt Adoptie in België is een prachtig overzicht te vinden van adoptie, pleeg- en opvoedingsgerelateerde publicaties. De moeite waard om eens aan te klikken en te bekijken.

Voor wie het interessant vindt om te zien in welke  landen geadopteerden geboren zijn, klikt u op dit filmpje (cijfers afkomstig van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid).

Er is een aantal organisaties van geadopteerden, afstandsouders en adoptie-ouders actief. Adoptievoorzieningen houdt hier het overzicht van bij, te vinden onder deze link.

 

 

Een solopraktijk betekent niet dat alle werkzaamheden solo worden uitgevoerd. Via intervisie en samenwerking is er contact en overleg met collegae.

Voor wie het leuk vindt om meer te lezen over gehechtheid, is er deze link naar ‘Blik op Hulp’ , deze link naar Augeo Magazine of dit interview in Ouders Centraal over gehechtheid en ouderschap.

Meer lezen over Sensorimotor Psychotherapy® kan via dit interview bij de RINO-groep of via een interview in het tijdschrift GZ psychologie.

De Adoptiepraktijk heeft regelmatig contact met en werkt waar mogelijk samen met de volgende praktijken en collegae:

ClarIT/Spindles, praktijk voor neurofeedback
Zo Zorgoplossingen Leeuwarden
Melody Psy-Care
Sensorimotor Psychotherapy Institute – VS
Sensorimotor therapeuten
Psychiatriepraktijk Leiblum
Zorgmeesters
Adoptiepraktijk Storsbergen
Bilts Psychologen en Psychotherapeuten
Adoptiecoach Nikwi Hoogland
Spoor030, Utrecht

Adoptie ,  pleegzorg & trauma gerelateerde links:

Stichting Adoptie Voorzieningen
Pleegzorg
International Foster Care Organization
Better Care Network Nederland
KennisbureauTerMeulen
CORAM/BAAF
Haags Adoptie Verdrag
SAIA
Beacon House 
NMT-Childtrauma 
Trauma-academie/CELEVT